Hostinger Malaysia Evaluate: Ulasan Syarikat Net Internet hosting Hostinger untuk Tahun 2021

Jika anda sedang mencari internet hosting, anda tentunya tahu terdapat banyak syarikat internet hosting Malaysia. Untuk itu, artikel ini akan membuat ulasan tentang salah satu syarikat internet hosting yang terkenal di peringkat world iaitu Hostinger Malaysia. 

Sebelum kita teruskan dengan Hostinger Malaysia overview, jom kita kenali latar belakang Hostinger.

Kenali Hostinger Malaysia

Untuk pengetahuan anda, Hostinger mula bertapak dari tahun 2004 lagi. Diasaskan di Kaunas, Lithuania dengan nama Internet hosting Media. Pada 2017 dijenamakan semula dengan nama Hostinger. 

Kini, Hostinger adalah salah satu internet hosting yang terbesar di dunia dan mempunyai lebih 29 juta pengguna di 178 negara

Dengan kehadiran Hostinger di peringkat world dan salah satu negara adalah Malaysia, tidak diragui lagi Hostinger merupakan syarikat internet hosting yang kukuh.

Hostinger Malaysia Evaluate

Web hosting yang terbaik boleh dilihat dari segi kelajuan web site, ciri keselamatan, server uptime, khidmat pelanggan, dan juga management panel yang mudah untuk digunakan. 

Selain shared internet hosting, Hostinger Malaysia juga menyediakan internet hosting berikut:-

 • Cloud internet hosting 
 • VPS internet hosting
 • WordPress internet hosting
 • Minecraft internet hosting

Kelebihan Dan Kekurangan Hostinger Malaysia

Sebelum kita overview secara mendalam, ini dia ringkasan kelebihan dan kekurangan internet hosting Hostinger. 

Kelebihan Hostinger 

 1. Jaminan 99.9% Uptime
 2. Loading web site yang pantas
 3. Harga langganan bulanan yang mampu milik serendah RM2.99 sebulan
 4. Management panel yang mesra pengguna baru
 5. Harga murah dengan spesifikasi yang terbaik
 6. Area percuma dan harga area yang murah
 7. Lokasi pusat knowledge berdekatan dengan Malaysia
 8. Khidmat pelanggan yang responsif
 9. Jaminan pulangan wang selama 30 hari
 10. Percuma web site builder

Kekurangan Hostinger

 1. Tiada Cpanel. Untuk mereka yang biasa menggunakan Cpanel akan berasa kekok dengan paparan yang berbeza
 2. Bandwidth terhad untuk pelan single internet hosting
 3. Kenaikan harga apabila memperbaharui langganan
 4. Tiada backup knowledge secara harian
 5. Saiz storan disk yang terhad
 6. Channel khidmat pelanggan yang terhad

Adakah anda perlukan kemahiran teknikal untuk menggunakan Hostinger?

Hostinger Malaysia memberikan paparan management panel yang mudah untuk digunakan walau anda tiada pengalaman. Hostinger turut menyediakan tutorial untuk anda belajar membuat web site menggunakan internet hosting mereka. 

Anda boleh belajar cara untuk buat web site, buat kedai on-line menggunakan WooCommerce, buat weblog dan pelbagai tutorial lain. 

Namun begitu, jika anda hadapi sebarang masalah, anda boleh terus hubungi khidmat pelanggan Hostinger melalui reside chat. Mereka akan bantu dengan kadar yang segera. 

Harga/Pelan Internet hosting

Sekarang, jom kita tengok pelan internet hosting yang ditawarkan Hostinger Malaysia.

Apa yang menarik tentang Hostinger adalah pelan internet hosting yang murah. Hostinger kini sedang menawarkan sehingga 90% diskaun untuk pelan internet hosting disertakan dengan SSL. 

Anda boleh dapatkan internet hosting serendah RM2.99 sebulan. Harga yang sangat mampu milik. 

Shared Internet hosting

Shared Internet hosting bermaksud anda berkongsi server dengan orang lain dan tentu ianya lebih murah berbanding internet hosting lain. 

Hostinger Malaysia menawarkan 3 pelan shared internet hosting untuk anda pilih. 

Single Net Internet hosting

Pelan single internet hosting ini sesuai untuk mereka yang baru nak mula buat web site. Anda boleh buat satu web site dengan pelan internet hosting ini. SSL percuma turut diberikan. Namun area title percuma tidak termasuk dalam pelan ini.

10GB storan SSD diberikan dengan anggaran pelawat ke web site anda untuk pelan ini adalah sebanyak 10,000 sebulan. Anggaran pelawat hanya sebagai rujukan dan tertakluk juga kepada penggunaan sumber web site. 

Harga yang ditawarkan serendah RM2.99 sebulan dan RM7.99 sebulan selepas anda memperbaharui pelan internet hosting. 

Tapi, harga RM2.99 ini hanya anda dapat jika melanggan Hostinger Malaysia selama 48 bulan ataupun 4 tahun. Dan selepas 48 bulan anda perlu bayar sebanyak RM7.99 sebulan. 

Jika anda tidak mahu komitmen yang panjang dengan Hostinger Malaysia, anda boleh memilih langganan sebulan dengan harga RM29.95 sebulan. Namun perlu diingat, anda jimat sebanyak 90% jika memilih langganan selama 48 bulan. 

Anda juga boleh memilih untuk melanggan selama 12 atau 24 bulan

Secara ringkas, ini harga yang ditawarkan mengikut bulan langganan.

1 Bulan 12 Bulan  24 Bulan  48 Bulan
RM29.95 / bulan RM7.50 / bulan RM5.45 / bulan RM2.99 / bulan

Premium Net Internet hosting

Pelan internet hosting ini sesuai untuk mereka yang mempunyai web site peribadi. Dengan kapasiti 20GB storan SSD, web site anda boleh menerima sehingga 25,000 pelawat setiap bulan. 

Pelan internet hosting ini turut memberikan 1 area title percuma selama setahun jika anda memilih langgan internet hosting selama 12 bulan, 24 bulan atau 48 bulan. 

Selain itu, anda boleh membina sebanyak 100 web site dengan pelan ini. Sesuai untuk anda yang bergelar internet developer.

Harga yang ditawarkan pelan premium internet hosting serendah RM8.05 sebulan dan RM13.99 sebulan apabila memperbaharui pelan internet hosting. Anda jimat sebanyak 82% jika memilih langganan selama 48 bulan berbanding langganan sebulan.

Secara ringkas, ini harga yang ditawarkan mengikut bulan langganan.

1 Bulan 12 Bulan  24 Bulan  48 Bulan
RM44.79 / bulan RM14.05 / bulan RM11.05 / bulan RM8.05 / bulan

Enterprise Net Internet hosting

Pelan internet hosting ini direka khas oleh Hostinger Malaysia untuk perniagaan kecil dan sederhana. Dengan kapasiti 100GB storan SSD, web site anda mampu menerima sehingga 100,000 pelawat setiap bulan. 

Turut memberikan SSL percuma dan juga 1 nama area  percuma. 100 web site boleh dibina dengan pelan internet hosting enterprise

Harga yang ditawarkan serendah RM12.95 sebulan dan RM27.99 sebulan apabila memperbaharui pelan internet hosting. Anda jimat sebanyak 78% jika memilih langganan selama 48 bulan berbanding langganan sebulan.

Secara ringkas, ini harga yang ditawarkan mengikut bulan langganan.

1 Bulan 12 Bulan  24 Bulan  48 Bulan
RM59.75 / bulan RM21.95 / bulan RM16.69 / bulan RM12.95 / bulan

Hostinger Malaysia memberikan sijil SSL percuma seumur hidup untuk ketiga-tiga pelan shared internet hosting di atas. 

Ciri Utama Dalam Pelan Shared Internet hosting Hostinger Malaysia

Antara ciri penting yang shared internet hosting Hostinger:-

 • Zyro Web site builder – memudahkan pengguna membina web site dengan template sedia ada dan drag and drop
 • WordPress Acceleration Hostinger menggunakan Litespeed Cache for WordPress untuk memastikan prestasi web site di peringkat optimum
 • Cronjobs – memudahkan pengurusan serta automasi web site. 2 Cronjobs untuk pelan single internet hosting dan cronjobs tanpa had untuk pelan premium dan enterprise.
 • Akses SSH – untuk sekuriti yang lebih baik dan memudahkan pengurusan web site. Hanya disediakan untuk pelan premium dan enterprise.
 • Jaminan 99.9% Uptime – web site boleh diakses setiap masa
 • Percuma SSL – melindungi web site dan meningkatkan kepercayaan pengguna dengan memastikan segala transaksi dan knowledge yang diberikan adalah selamat.
 • Cloudflare Protected Nameservers – melindungi DNS infrastruktur anda dari serangan Distributed Denial of Service (DDOS). 
 • Area percuma – nama web site anda. Hanya diberikan percuma untuk pelan premium dan enterprise

Pelan Shared Internet hosting Terbaik Hostinger Malaysia

Ketiga-tiga pelan shared internet hosting yang ditawarkan Hostinger Malaysia memang terbaik untuk anda membina web site. Namun ia bergantung kepada apa yang anda perlukan sekarang. 

Jika anda rasa bajet menjadi kekangan, pelan single internet hosting sudah cukup untuk anda mula membina satu web site yang lengkap. Apabila perniagaan anda semakin berkembang,  anda boleh menaik taraf pelan internet hosting. 

Perlu diingat, tempoh langganan yang terlalu panjang mungkin menyukarkan untuk anda buat penukaran ke internet hosting lain di masa depan. 

Tapi, sekiranya anda inginkan syarikat internet hosting yang diyakini , mempunyai reputasi tinggi dan harga yang murah, tanpa ragu Hostinger Malaysia adalah pilihan yang terbaik.

Cloud Net Internet hosting

Sekiranya anda memerlukan internet hosting pada skala yang besar, Hostinger Malaysia turut menyediakan servis cloud internet hosting. 

Anda boleh bina sehingga 300 web site dengan cloud internet hosting. Saiz storan SSD juga lebih besar berbanding shared internet hosting. Dan bandwidth tanpa had diberikan untuk kesemua pelan di bawah cloud internet hosting.

Hostinger memberikan area title percuma untuk kesemua pelan cloud internet hosting. 

Dengan cloud internet hosting, web site loading anda 3 kali lebih pantas. Anda juga akan menerima management panel khas dan IP handle khas untuk anda.

Pilihan pusat knowledge boleh dibuat dari 7 lokasi berbeza yang disediakan Hostinger. Anda boleh memilih pusat knowledge yang paling berdekatan dengan pelawat web site. 

Jika anda memilih cloud internet hosting yang disediakan Hostinger ini, anda tidak perlu risau soal teknikal atau kesukaran untuk memindahkan web site anda dari mana-mana internet hosting. Pihak Hostinger akan bantu anda pindahkan web site ke internet hosting mereka secara percuma. 

Hostinger Malaysia juga melakukan backup untuk web site anda setiap hari. 

Sama seperti pelan shared internet hosting, anda akan membayar harga yang lebih tinggi ketika pembaharuan langganan. 

WordPress Internet hosting

WordPress internet hosting adalah internet hosting yang dibina khusus untuk web site WordPress. Hostinger Malaysia memberikan area percuma dan SSL percuma untuk kesemua pelan WordPress Internet hosting. 

WordPress Internet hosting menawarkan measurement storan yang lebih besar untuk pelan premium dan enterprise berbanding shared internet hosting. Jika anda menggunakan WordPress dengan trafik ke web site yang tinggi setiap bulan, WordPress Internet hosting adalah terbaik untuk anda miliki. 

Kesemua pelan WordPress Internet hosting memberikan bandwidth tanpa had, SSL percuma dan juga area title percuma. 

Anda juga diberikan Jetpack percuma serta boleh membuat pilihan lokasi pusat knowledge. 

Selain itu, anda diberikan alamat emel percuma mengikut area title web site anda. Alamat emel atas nama area web site ini boleh meningkatkan imej dan kredibiliti syarikat anda. Untuk emel percuma ini storan sebanyak 500MB diperuntukkan untuk setiap area title

Harga bulanan untuk WordPress Internet hosting juga lebih tinggi apabila pembaharuan langganan. 

VPS Internet hosting

Apa itu VPS? Digital Personal Server (VPS) adalah server eksklusif khusus untuk anda. Kiranya anda tidak berkongsi server dengan orang lain. CPU Energy, RAM atau measurement storan, semuanya untuk anda sahaja. 

Hostinger Malaysia menawarkan 6 pelan di bawah VPS. Bagi anda yang pentingkan kelajuan, pastinya suka dengan Hostinger Malaysia VPS Internet hosting yang 30x lebih pantas dari shared internet hosting.

Aspek penting VPS Internet hosting yang diutamakan Hostinger Malaysia adalah tiada downtime.

Kesemua pelan VPS Internet hosting mendapat minima 40GB storan SSD setiap server, RAM minima 2GB, 100MB/S community conection line, IPv4 & IPv6 web protocols.

VPS Internet hosting ini sesuai bagi anda yang mempunyai pengetahuan teknikal dan juga sekiranya shared internet hosting sudah tidak mencukupi untuk web site anda yang semakin berkembang. 

Minecraft Internet hosting

Minecraft Internet hosting adalah server khas yang disediakan Hostinger untuk bermain Minecraft. Dengan ada server sendiri, anda boleh mengajak sesiapa saja untuk bermain bersama dan memiliki kawalan penuh dalam permainan. 

Hostinger Malaysia menyediakan 5 pelan Minecraft Internet hosting bermula dari serendah RM37.45 sebulan. 

5 lokasi pusat knowledge untuk Minecraft Internet hosting terdiri dari Singapura, US, UK, Netherlands dan Lithuania. Adanya server Hostinger di Singapura sangat dekat untuk anda yang bermain Minecraft di Malaysia. 

Lokasi Pusat Information Hostinger 

Lokasi pusat knowledge shared internet hosting Hostinger ada di 7 buah negara di dunia. Antaranya di negara:-

 1. Lithuania
 2. Brazil
 3. Indonesia
 4. Singapura
 5. United Kingdom
 6. United States
 7. Netherlands

Seeloknya, web site anda perlu diletakkan (hosted) di lokasi yang paling berdekatan dengan sasaran pembaca. Ini kerana, lagi dekat pusat knowledge, lagi cepat web site anda nak loading. Sekaligus mengurangkan pelawat yang lari disebabkan internet anda lambat nak loading

Jadi, Hostinger adalah salah satu pilihan internet hosting Malaysia terbaik kerana mempunyai dua pusat knowledge berdekatan anda iaitu di Singapura dan juga Indonesia. 

Namun begitu, untuk shared internet hosting, anda tidak diberi pilihan untuk memilih lokasi pusat knowledge. Ia akan ditentukan oleh Hostinger Malaysia. 

Tempoh Loading Web site

Ini merujuk kepada berapa lama tempoh masa yang diambil web site anda untuk loading satu web page. Seperti yang saya tulis di atas, internet yang loading laju adalah amat penting supaya pelawat ke web site anda terus kekal berada di internet anda. 

Hostinger Malaysia bukan sahaja menawarkan harga yang rendah, tetapi juga memberikan web site load time yang sangat laju. 

Secara purata, masa loading Hostinger Malaysia di bawah 400ms. Lebih baik dari purata industri 890ms. 

 Uptime 

Salah satu faktor yang perlu anda pertimbangkan bila memilih internet hosting adalah uptime. Dalam bahasa mudahnya berapa kerap web site anda boleh digunakan dan berfungsi. Jika kerap tak berfungsi, maka pelawat tak boleh nak akses web site anda. 

Gambar di atas menunjukkan tempoh purata uptime Hostinger Malaysia adalah 99.9%. Sangat baik dan memuaskan walau tidak mencapai 100%. 

Sama seperti syarikat internet hosting fashionable yang lain, Hostinger walaupun murah turut menjanjikan 99.9% uptime setiap bulan. 

Management Panel Yang Mesra Pengguna

Ini masalah yang sering dihadapi oleh mereka yang baru nak buat web site atau yang kurang berpengalaman. Management panel internet hosting yang tidak mesra pengguna. 

Dengan Hostinger Malaysia anda tidak perlu lagi bimbang. Hostinger menyediakan management panel (hPanel) yang mudah untuk digunakan. 

Selain itu, pelbagai instruments turut disediakan untuk memudahkan anda membina web site. 

Sijil Safe Socket Layer (SSL) 

Ini satu lagi keperluan penting untuk memastikan web site anda sentiasa dilindungi. Dengan adanya sijil SSL di web site anda, maklumat peribadi pelawat seperti maklumat kad kredit, password dapat dilindungi dari digunakan pihak lain yang tidak berkenaan. 

SSL memastikan semua maklumat yang diberikan pelawat internet anda hanya sampai kepada anda saja. Jika internet anda tidak mempunyai SSL, sudah tentu pelawat berasa ragu untuk membuat pembelian di web site e-commerce anda. Ini kerana mereka tidak mahu knowledge peribadi dicuri pihak yang tidak bertanggungjawab. 

Di Hostinger Malaysia, mereka memberikan SSL percuma sepanjang hayat selagi anda melanggan internet hosting mereka. Tiada bayaran tahunan. Sesetengah syarikat internet hosting lain, SSL percuma hanya diberikan pada tahun pertama langganan. 

Banyak penjimatan yang anda dapat dengan Hostinger Malaysia. 

Khidmat Pelanggan

Ini juga aspek yang perlu anda ambil berat dalam memilih internet hosting. Terutama untuk anda yang baru nak bina web site. Tentu ada saja perkara yang anda perlukan penjelasan dari pihak internet hosting. 

Dengan Hostinger anda tidak perlu risau jika ada masalah dengan internet hosting. Hostinger Malaysia menyediakan khidmat pelanggan 24 jam melalui reside chat, hantar tiket soalan atau melalui emel. 

Anda boleh hubungi mereka walau pukul 2 pagi. Help staff mereka sentiasa bersedia untuk membantu anda. Untuk dapatkan maklum balas segera, anda perlu gunakan reside chat

Hostinger telah menyediakan assist staff yang terlatih dan profesional untuk membantu anda dalam membina web site.

Untuk makluman anda, reside chat hanya boleh digunakan oleh pelanggan sedia ada Hostinger. Jika anda belum melanggan Hostinger Malaysia, dan ada sebarang persoalan, anda boleh kemukakan soalan anda dengan menghantar tiket atau emel. 

Percuma

Selain harga yang murah, Hostinger Malaysia ada lagi beberapa lagi tawaran menarik untuk anda. 

SSL percuma dan emel percuma berdasarkan area title untuk semua pelan internet hosting dan juga Zyro web site builder percuma.  

Khusus untuk pelanggan enterprise internet hosting, anda juga dapat percuma Content material Supply Community (CDN), backup knowledge harian, nama area percuma untuk setahun, dan bandwidth tanpa had.

Bagi pelanggan pelan premium internet hosting, anda juga menerima bandwidth tanpa had, nama area percuma untuk setahun dan backup knowledge mingguan.

Berbeza untuk pelan single internet hosting, anda hanya dapat 100GB bandwidth dan backup knowledge mingguan. Tiada area percuma dan bandwidth tanpa had.

Jaminan Pulangan Wang

Macam mana jika anda tak suka dengan servis yang diberikan Hostinger Malaysia? 

Apa jua sebab anda nak minta pulangan wang, anda boleh memohon bayaran balik penuh dalam tempoh 30 hari selepas pembelian. Wang anda akan dikembalikan Hostinger Malaysia tanpa banyak soal.  

Andai Hostinger Malaysia bukan internet hosting yang boleh dipercayai, tentu mereka tidak berani untuk mengambil risiko memberi 30 hari jaminan pulangan wang. 

Kaedah Pembayaran Hostinger Malaysia

Hostinger menyediakan pelbagai kaedah pembayaran untuk kemudahan pengguna. Untuk rakyat Malaysia, tentunya anda lebih selesa dengan FPX dan perbankan on-line. 

Anda juga boleh buat pembayaran menggunakan kad kredit atau Paypal. Bitcoin juga diterima.

Area Identify

Hostinger turut menyediakan area title pada harga yang murah. Anda boleh mendapatkan area title baru atau pindahkan area sedia ada ke Hostinger.

Hostinger vs. Bluehost

Kedua-duanya ada kelebihan dan kekurangan masing-masing. Jika anda pentingkan kelajuan web site dengan harga yang murah, internet hosting Hostinger Malaysia adalah pilihan terbaik. 

Namun, jika saiz storan, bandwidth dan assist terbaik adalah kepentingan anda, internet hosting Bluehost lebih sesuai untuk anda.

Hostinger vs. Godaddy

Web hosting Godaddy memberikan bandwidth tanpa had. Manakala, bandwidth Hostinger terhad mengikut pelan yang dipilih. 

Selain itu, Godaddy menawarkan khidmat pelanggan 24/7 melalui panggilan telefon. Berbeza dengan Hostinger yang hanya menawarkan reside chat dan juga emel.  

Namun begitu, Hostinger menawarkan pelan bulanan yang sangat  murah, alamat emel atas nama area percuma dan SSL percuma. 

Hostinger vs. Siteground

Siteground menawarkan spesifikasi yang hampir sama dengan Hostinger Malaysia tetapi dengan harga yang lebih mahal. Siteground juga menyediakan pelbagai channel untuk khidmat pelanggan. 

Hostinger vs. Hostgator

Syarikat internet hosting Hostgator lebih besar dari Hostinger. Mereka menawarkan spesifikasi yang lebih banyak dengan pelbagai channel khidmat pelanggan. 

Jika dilihat dari segi harga, Hostinger menawarkan pelan internet hosting yang lebih murah. 

Patutkah Anda Gunakan Net Internet hosting Hostinger Malaysia?

Hostinger Malaysia menyediakan spesifikasi penting yang diperlukan untuk bina web site dengan harga yang mampu milik. Sangat sesuai untuk anda yang baru nak mula bina web site dengan bajet yang rendah.
Jika anda inginkan harga yang rendah dengan prestasi web site yang pantas tanpa pentingkan saiz storan dan juga bandwidth, terus langgan Hostinger Malaysia di sini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *